Britanska privreda porasla je tokom jula slabije od očekivanja, pre svega jer je snažan rast cene električne energije smanjio tražnju za strujom i povećao troškove materijala koji su pogodili građevinski sektor.

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 0,2 odsto na mesečnom nivou u odnosu na jun, što je bilo slabije od očekivanih 0,4 odsto, ostavivši ovu petu po veličini svetsku privredu pod velikim rizikom od recesije nakon što je u drugom tromesečju pala 0,1 odsto. U tri meseca zaključno sa julom BDP je bio nepromenjen u odnosu na prethodni tromesečni period.

Cena struje porasla je 54 odsto u poslednjih 12 meseci zaključno sa julom, što je uticalo da nova britanska vlada uvede ograničenja na domaću cenu struje. Takođe, najavljena je i serija smanjenja poreskih rasterećenja što će smanjiti pritisak na privredu ali će dodati trošak javnim finansijama od 100 milijardi funti.

Centralna banka, Bank of England, tokom avgusta je prognozirala da će britanska privreda zabeležiti recesiju na kraju tekuće godine i neće izaći iz nje sve do početka 2024. godine, u velikoj meri usled slabijeg životnog standarda zbog visokih cena struje prouzrokovanih mahom usled rata u Ukrajini.

Uprkos usporavanju privrede, Bank of England bi trebalo naredne sedmice da nastavi sa trendom dizanja kamata čime pokušava da se izbori sa inflacijom koja je preskočila nivo od 10 procenata.

Izvor: Reuters, Momentum