Britanska agencija za zaštitu konkurencije (CMA) odobrila je kupovinu kompanije Activision Blizzard od strane Microsoft-a, što je bila poslednja velika prepreka koja je stajala na putu postizanja ove velike transkacije vredne 69 milijardi dolara.

CMA je saopštila da je restrukturirana ponuda Microsoft-a za prodaju određenih prava na igrice francuskom Ubisoft-u neutralisala zabrinutosti koje je ovo telo imalo oko potencijalnog ugrožavanja konkurencije.

Dogovor o preuzimanju je mesecima visio na koncu jer je naišao na zabrinutost globalnih antimonopolskih regulatora, uključujući početni veto iz Velike Britanije. Zamah je ipak usledio nakon što je kompanija dobila sudski spor protiv američke Savezne trgovinske komisije, dok je EU u maju odobrila preuzimanje, što je ostavilo CMA kao jedinog većeg regulatora koji je stajao na putu preuzimanja.

Ova prepreka napokon je uklonjena nakon što je do leta Microsoft podneo novi predlog koji je razvejao strahove regulatora da bi Microsoft mogao postati monopolista na cloud segmentu tržišta igrica.

Proteklih godina, Microsoft je kupovao kompanije iz Gejming industrije u pokušaju da pribavi najpopularnije igrice u svoj ekosistem Xbox konzola, Windows personalnih računara i pretplatničkog servisa Game Pass. Na tržištu konzola Microsoft se nalazi na trećem mestu iza Sonija i Nintenda.

Sa igricma Activision-a, među kojima su najpoznatije Call of Duty, Candy Crush i Diablo, Microsoft bi mogao da privuče više korisnika u cloud segmentu, što je karakteristika Game Pass-a. Cloud segment i dalje predstavlja tržišnu nišu za koju se i dalje bore tehnološki giganti kao što su Google i Amazon.

Akcijama Activision-a, koje se u se od maja oporavile više od 21 odsto, beleži blagi rast vrednosti u pred-trgovanju dok je Microsoft neznatno oslabio na 330 dolara.

Izvor: Bloomberg, Momentum