Broj slobodnih radnih mesta u američkim kompanijama porastao je tokom septembra, što odražava i dalje jako tržište rada i što će verovatno značiti produženi period visokih kamata.

Broj otvorenih pozicija u odnosu na prethodni mesec porastao je za 56 hiljada na 9,55 miliona, pokazao je JOLT pregled američkog MInistarstva rada, što je bilo nešto iznad konsnezusa od 9,5 miliona.

Avgustovski podatak revidiran je naniže na 9,49 miliona otvorenih pozcija umesto ranije procenjenih 9,61 milion.

Broj nezaposlenih osoba po jednoj otvorenoj poziciji u američkoj privredi

Izvor: CNBC

Broj otvorenih radnih mesta u odnosu na raspoloživu radnu snagu ostao je na nivou od 1,5:1, otprilike gde se nalazio i u avgustu.

Zapošljavanje u septembru je tek blago poraslo na 5,9 miliona, sa stopom zapošljavanja od 3,7 odsto koja je nepromenjena treći mesec zaredom. Neznatnu promenu zabeležila su i otpuštanja i dobrovoljni odlasci radnika (5,5 miliona), a stopa napuštanja posla koja se obično sagledava kao mera poverenja u tržište rada ostala je na 2,3 odsto, takođe treći mesec u nizu.

U petak će biti objavljen izveštaj sa tržišta rada za oktobar, a očekuje se da je američka privreda u ovom mesecu dodala novih 170 hiljada radnih mesta.

Izvor: CNBC, Reuters, Momentum