Centralna banka Japana (BoJ) zadržala je referentnu stopu na rekordno niskim nivoima, ali je proširila raspon za fluktuacije prinosa na referentne državne obveznice u situaciji u kojoj se privreda bori sa rastućom inflacijom.

Ovaj iznenađujući potez doveo je do poskupljenja japanskog jena za preko 3,6 odsto u odnosu na dolar, s obzirom da bi mogle da se obistine špekulacije da bi BoJ na kraju mogla da pooštri monetarnu politiku usled visoke inflacije.

BoJ je saopštila da će povećati raspon fluktuacija prinosa na 10-godišnje državne obveznice na između -0,5% i 0,5%, sa raspona -0,25% i 0,25%.

Ova odluka pokazuje da bi rastuća inflacija u zemlji mogla da primora BoJ da revidira stav prema cenovnim pritiscima. Prošle nedelje je saopšteno da vlada razmatra reviziju inflacionog targeta BoJ, nakon što je indeks potrošačkih cena dostigao u novembru 40-ogodišnji maksimum.

Međutim, čini se da ta promena neće doći tako brzo. BoJ je u utorak zadržala target godišnje inflacije na dva odsto, uprkos tome što je indeks potrošačkih cena u oktobru dostigao 3,7 odsto.

BoJ je zadržala svoju kratkoročnu kamatnu stopu na negativnih 0,1 odsto, držeći je na ultra niskim nivoima skoro deceniju, dok je dugoročnu kamatnu stopu ostavio na 0 odsto.

BoJ je takođe obećala da će zadržati mere kvantitativnog popuštanja, koje uključuju kupovinu obveznica i ETF-ova kako bi se popravili uslovi likvidnosti, pošto je japanska privreda ostala pod pritiskom.

Izvor: Investing, Momentum