Centralna banka Japana (BoJ) zadržala je ključnu kamatnu stopu nepromenjenu, kao što je i bilo očekivano, ali takođe ostavila dozvoljeni raspon fluktuiranja prinosa na obveznice, čime je poslala signal da neće biti skore promene monetarne politike.

Japanski jen pao je na momenat preko dva odsto u odnosu na dolar, uz oštru korekciju u prinosima na državne obveznice koji su registrovali najveći dnevni pad još od 2003. godine.

BoJ je zadržala kratkoročnu ključnu kamatnu stopu na -0,1 odsto i dugoročnu stopu na nula odsto. Ovo je sedma godina u nizu kako ova centralna banka drži kamate na rekordno niskom nivou.

Takođe, BoJ je saopštila da će zadržati rang fluktuiranja 10-ogodišnjih prinosa na državne obveznice u rasponu -0,5 i 0,5 odsto. Ovaj rang je neočekivano proširen proteklog meseca što je tržište videlo kao signal za zaokret u monetarnoj politici.

Sličnu odluku investitori su očekivali i danas te su se državne obveznice trgovale uz prinos veći od 0,5 odsto da bi se po saopštavanju odluke prinos spustio ispod nivoa od 0,4 odsto.

BoJ je zadržala target inflacije na godišnjem nivou od dva odsto, i saopštila da će nastaviti da sprovodi mere kvantitativnog popuštanja kako bi podržala privredu. Prema prognozi BoJ, inflacija će ostati povišena u kraćem periodu pre nego što oslabi sredinom godine, da bi potom ponovo ubrzala.

U petak će biti objavljeni podaci o decembarskoj inflaciji za koju se očekuje da će dostići 40-ogodišnji maksimum od četiri odsto.

Izvor: Reuters, Momentum