Akcije Microsoft-a zabeležile su veliki pad na jučerašnjem trgovanju nakon što je švajcarski UBS revidirao ciljanu cenu akcije, ukazavši na zabrinutost u vezi sa poslovanjem kompanije u oblasti cloud-a, koja je godinama bila ključni pokretač rasta prihoda.

Akcije kompanije pale su u sredu za 4,4 odsto, nakon što je u 2022. godini registrovano smanjenje tržišne kapitalizacije od 29 odsto,  što je najveća korekcija Microsoft-a još od 2008. godine.

UBS je naveo da Azure, cloud biznis kompanije koji je bio veliki generator rasta, „ulazi u naglo usporavanje koje bi se moglo pokazati gorim u fiskalnim 2023. i 2024. godini nego što investitori očekuju. Navodi se da ovaj segment „možda usporava jer je u fazi saturacije, a ne samo zbog teških makro prilika“, napisala je švajcarska banka.

U poslednjim tromesečnim rezultatima Microsoft-a, objavljenim u oktobru, kompanija je dala nejasnu prognozu rasta prodaje Azure-a, a analitičari su smanjili očekivanja. Konsenzus za korigovanu dobit po akciji za 2023. godinu pao je 5,6 odsto u poslednja tri meseca, dok su očekivanja u pogledu prihoda smanjena za 3,7 odsto.

Akcijama Microsoft-a trenutno se trguje na 22x njegove očekivane dobiti, što je jednako desetogodišnjem proseku. Po mišljenju UBS-a, procena je „fer, ali nije jeftina“, i snizio je ciljanu cenu sa 300 na 250 dolara.

Istovremeno, softverska kompanija Salesforce saopštila je da će otpustiti oko 8.000 radnika i smanjiti zakup poslovnog prostora pošto su njeni korporativni klijenti postali oprezniji u potrošnji.

Microsoft i Salesforce su među kompanijama koje su se tokom pandemije okrenule radu na daljinu, što je podstaklo bum u tražnji za računarima i cloud aplikacijama poput softvera za saradnju. Međutim,  pokazalo se da je takav tempo nemoguće održati jer je ekonomski rast počeo da usporava.

Uprkos ovim strepnjama, akcije Microsoft-a i dalje nemaju nijedan rejting „prodaj“, dok više od 90 odsto analitičara sa Volstrita preporučuje kupovinu akcija. Ciljana cena je od kraja septembra pala 11 odsto na oko 293 dolara što implicira potencijal rasta od oko 28 odsto.

Izvor: Bloomberg, Momentum