Akcije nemačke hemijske industrije Covestro snažno su skočile na današnjem trgovanju nakon izveštaja Bloomberg-a da je kompanija na meti preuzimanja od strane državne firme iz UAE.

Nakon što su akcije Covestra na početku trgovanja pale skoro osam procenata, kao reakcija na reviziju očekivanih rezultata konkurentskog Lanxess-a, trgovanje su okončale u plusu od skoro 13 procenata na 45,5 evra.

Ovaj vanredno visok rast akcija došao je nakon medijskih natpisa da se državna kompanija iz UAE, Adnoc, interesuje za preuzimanje ove kompanije koja je proteklih godina pretrpela veliki pad vrednosti.

Prema nezvaničnim navodima, razgovori između predstavnika kompanije i Adnoc-a održani su u Nemačkoj, a potencijalni strateški partner razmatra ponudu na nivou od oko 55 evra po akciji. Obe zainteresovane strane u ovom mogućoj transakciji nisu bile spremne da komentarišu ove navode.

Inače, analitičari su ovu kompaniju u bliskoj prošlosti navodili kao mogućeg kandidata za preuzimanje, naročito nakon što su u martu izneta lošija poslovna očekivanja za tekuću godinu i ukinuta dividenda, što je dovelo do oštrog pada cene akcija.

Izvor: DPA, Momentum