Akcije švajcarske banke Credit Suisse pale su skoro osam procenata na današnjem trgovanju nakon što je londonski Financial Times objavio da je uprava ove banke preko vikenda bila u intezivnim razgovorima sa glavnim investitorima usled njihove zabrinutosti oko finansijskog zdravlja ovog švajcarskog kreditora.

U objavi medijskoj kući CNBC ova kompanija je saopštila da će eventualne promene u strateškim planovima dati tek 27. oktobra kada kompanija inače objavljuje rezultate za treće tromesečje.

Na trgovanju u petak cene kreditnih svopova (CDS), koji investitorima pružaju zaštitu od finansijskih rizika poput bankrotstva, snažno su porasle nakon izveštaja da kompanija razmatra povećanje kapitala.

Financial Times je naveo da je uprava banke negirala navode da se kompanija formalno obratila investitorima u vezi sa dodatnim prikupljanjem kapitala, već „da pokušava da izbegne takav korak s obzirom na rekordno nisku cenu akcija i veće troškove pozajmljivanja novca usled sniženog rejtinga“.

Banka se nalazi u procesu izrade novog strateškog plana koji uključuje potencijalno odvajanje pojedinih delova i prodaju imovine, navodi Reuters, koji dodaje, pozivajući se na pouzdane izvore, da je moguće da banka „u velikoj meri“ napusti američko tržište.

Izvor: CNBC, Momentum