Švajcarska banka Credit Suisse saopštila je danas da je preduzela „odlučnu akciju“ da ojača likvidnost povlačeći liniju od 54 milijarde dolara od strane Švajcarske centralne banke (SNB) nakon jučerašnjeg velikog pada akcija koji je razvejao strahove šire bankarske depozitne krize.

Problemi sa ovom bankom pomerili su fokus investitora i regulatora sa SAD na Evropu, s obzirom da je problem Credit Suisse-a vodio rasprodaji evropskih bankarskih akcija nakon što je najveći investitor ove švajcarske banke saopštio da više neće davati finansijsku pomoć zbog regulatornih ograničenja.

U saopštenju u četvrtak ujutru, Credit Suisse je saopštio da je iskoristio opciju da pozajmi od SNB do 50 milijardi švajcarskih franaka (oko 54 milijarde dolara).

U jučerašnjem zajedničkom saopštenju, švajcarski finansijski regulator FINMA i SNB pokušali su da ublaže strahove investitora oko ove banke, rekavši da ona „ispunjava kapitalne i zahteve likvidnosti koji su nametnuti sistemskim bankama“. Dalje se navodi da banka može pristupiti likvidnosti kod centralne banke ako je potrebno.

Credit Suisse je prva velika globalna banka kojoj je data ovakva pomoć još od finansijske krize 2008. godine – iako su centralne banke ostavile otvorene programe likvidnosti za banke i tokom kasnijih turbulentnih situacija na tržištu, uključujući pandemiju koronavirusa.

Akcije Credit Suisse-a pale su na jučerašnjem trgovanju preko 24 odsto na istorijski minimum od 1,7 franaka, dok današnji fjučersi u pred-trgovanju ukazuju na oporavak od oko 30 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum