Nadzorni odbor Dunav osiguranja (DNOS) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 25. april na kojoj će biti usvojeni finansijski izveštaji i doneta odluka o raspodeli dobiti.

Ova kompanija zabeležila je u 2023. godini rast bruto premije od 14,3 odsto na 40,3 milijarde dinara, i to pre svega zahvaljujući rastu premije neživotnih osiguranja za 15,1 odsto, dok je premija životnih osiguranja rasla stopom od 8,1 odsto.

U okviru neživotnih osiguranja, među značajnijim stavkama, premija od auto odgovornosti je porasla 20 procenata, osiguranje motornih vozila 18,8 odsto, dok je premija ostalih osiguranja neznatno porasla.

Kada su u pitanju rashodi naknada šteta, zabeležen je rast od 10,1 odsto na 17,1 milijardu dinara, pre svega usled rasta pozicija u okviru neživotnih osiguranja – najveći rast beleže osiguranje od auto odgovornosti, motornih vozila i imovine od požara i dr. opasnosti.

U investicionom segmentu, kompanija je zabeležila neto prihod od investiranja sredstava osiguranja od 2,25 milijardi dinara što je smanjenje od četiri odsto u odnosu na prošlu godinu pre svega usled izostanku dobitaka od prodaje hartije od vrednosti.

Uprkos oporavku dividenda daleko od rekordnih nivoa 

Neto dobit kompanije u 2023. godini dostigla je 1,93 milijarde dinara, što predstavlja rast od oko 50 procenata u odnosu na godinu pre.

Uprava kompanije predložila je da se akcionarima na ime dividende podeli polovina dobitka po osnovu neživotnog osiguranja u visini 784,4 miliona dinara. Ako skupština odobri ovu odluku, akcionarima koji budu imali taj status na dan 15. aprila pripašće dividenda od 51,64 dinara po akciji.

Kada su u pitanju poslovna očekivanja, uprava kompanije u tekućoj godini očekuje rast bruto premije osiguranja od oko šest odsto i dostizanje prinosa na kapital od 12,4 odsto.

Akcije Dunav osiguranja od početka godine beleže rast od nepunih 10 procenata, a tržišna kapitalizacija kompanije po poslednjoj ceni od 1.034 dinara iznosi 15,7 milijardi dinara (oko 134 miliona evra).

Izvor: Dunav, Momentum