Kao što je i bilo očekivano, Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je pad profitabilnosti u prvom kvartalu, nakon što su prošle godine izuzetno povoljni uslovi na tržištu vodili rekordnim poslovnim rezultatima.

Prosečna cena sirove nafte tipa Brent u prvom kvartalu bila je niža za 20 procenata u odnosu na isti period prošle godine (81,3 dolara po barelu), pa su „skuplje zalihe“ uticale na krajnji rezultat kompanije.

Prihod u periodu januar-mart bio je niži za dva odsto i dostigao je 95,9 milijardi dinara, delimično i kao posledica slabijeg prometa s obzirom da je prošlogodišnji period obeležilo i gomilanje zaliha od strane klijenata usled visoke neizvesnosti na tržištu.

Ključni pokazatelji profitabilnosti, EBITDA, pao je 22 odsto na 19,9 milijardi dinara, dok je neto dobitak iznosio 11,7 milijardi dinara i bio je slabiji za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu.

Profit NIS-a oslabio u 1Q, ali dalje znatno iznad višegodišnjeg proseka (u mlrd RSD)

Izvor: NIS

Obim domaćeg tržišta motornih goriva pao je u prvom kvartalu dva odsto, a NIS je držao udeo od 80 procenata (rast od četiri procentna poena na godišnjem nivou), dok je maloprodajno tržište palo sedam odsto gde je NIS držao polovinu tržišta (rast od tri procentna poena).

Kada su u pitanju operativni pokazatelji, nastavljen je trend smanjenja proizvodnje koja je u prvom tromesečju opala stopom od tri procenta na 282,8 hiljada uslovnih tona, dok je prerada skočila šest odsto na 956,5 hiljada tona u nastojanju kompanije da ubezbedi kontinuirano snabdevanja tržišta. Promet je opao pet procenata na 909 hiljada tona, zbog visoke prošlogodišnje baze, a delom i zbog geopolitičke situacije u Rumuniji. Negativan doprinos padu prometa došao je i sa strane zabrane prodaje derivata u ino zemljama.

Kada su kapitalna ulaganja u pitanju, NIS je već u prvom kvartalu počeo da sprovedi najavljeno veliko povećanje CAPEX-a. Ovaj pokazatelj porastao je 71 odsto na 6,5 milijardi dinara, a u velikoj meri su sredstva bila opredeljena za segment istraživanja i proizvodnje.

Dug prema bankama na kraju marta iznosio je 563 miliona evra, što predstavlja neznatno smanjenje od početka godine.

Akcije NIS-a beležile su kontinuirani uzlazni trend pred objavu rezultata, a današnje trgovanje završile su u plusu od 1,3 odsto na 810 dinara. Ovo je najviša vrednost akcija NIS-a od kraja 2014. godine, a tržišna kapitalizacija kompanije je dostigla 132,1 milijardu dinara (1,13 milijardi evra).

Izvor: NIS, Momentum