Domaće tržište akcija zabeležilo je pad vrednosti protekle sedmice, uz najbolje promete koji su ostvareni u tekućoj godini. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,6 odsto na 876,4 poena, ali se i dalje nalazi u neznatnom plusu od početka godine. Ukupna realizacija na tržištu usled slabijeg trgovanja obveznicama iznosila je 60,2 miliona dinara (0,5 miliona evra).

Najprometnija akcija bio je Messer Tehnogas (TGAS) koji je skočio 4,3 odsto na 16.287 dinara uz promet od 35,2 miliona dinara. Ova akcija je prošle godine bila apsolutni dobitnik indeksne korpe sa rastom od 27 odsto, a i dalje je prisutna velika tražnja investitora u očekivanju objave godišnjih rezultata poslovanja.

Gornjomilanovački Metalac (MTLC) je pao 4,1 odsto na 1.524 dinara uz promet od 9,7 miliona dinara, dok je najveći uticaj na pad indeksa imalo Dunav osiguranje (DNOS) čije su se akcije spustile 6,6 odsto na 928 dinara uz promet od 4,2 miliona dinara. Samo nedelju dana ranije ova akcija je predvodila dobitnike skokom na 1.000 dinara.

Naftna industrija Srbije (NIIS) zabeležila je izuzetno skroman promet od 2,7 miliona dinara, okončavši nedelju na nepromenjenom nivou od 813 dinara. NIS je najavio da će godišnje rezultate poslovanja predstaviti 30. januara čime će biti otvorena sezona objava godišnjih rezultata kompanija sa Beogradske berze.

Izvor: Momentum