Protekla trgovačka sedmica bila je treća u nizu kako je domaće tržište akcija zabeležilo pad vrednosti, u prvom redu usled nastavka korekcije akcija Dunav osiguranja (DNOS). Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao je 1,8 odsto na 888,7 poena, što je njegov najniži nivo u poslednja dva meseca, dok je ukupan promet na tržištu iznosio 278,8 miliona dinara (2,4 miliona evra).

Dunav osiguranje je zabeležilo novi oštar pad vrednosti okončavši nedelju uz korekciju od skoro sedam odsto na 900 dinara. Nakon što je nedelju dana ranije probio psihološku granicu od 1.000 dinara, prošle sedmice Dunav je padao na 860 dinara što je njegov novi višegodišnji minimum. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 8,7 miliona dinara.

Dunav je u 2022. godini bio najlikvidnija akcija na Beogradskoj berzi nakon što su podeljene besplatne akcije radnicima i penzionerima kompanije što je dovelo do ogromnog pritiska na strani ponude. Akcije Dunava prepolovile su se u 2022. godini ali ni tada nisu padale ispod granice od 1.000 dinara.

Naftna industrija Srbije, manje od sedam dana pred presek za rekordnu dividendu, zabeležila je u nedelji skroman promet od 5,4 miliona dinara uz pad akcija od 1,2 odsto na 839 dinara. Ova letargičnost investitora na dividendnom prinosu od oko 17 odsto najbolje govori kakva su bila očekivanja ulagača u pogledu raspodele prošlogodišnje dobiti.

Izvor: Momentum