Nemačka inflacija dostigla je dvocifrene stope po prvi put otkada je uveden evro pre više od 20 godina, premašivši očekivanja nakon što su ukinute vladine olakšice, a energetska kriza se dodatno pogoršala.

Indeks potrošačkih cena u septembru porastao je 10,9 procenata u odnosu na isti period prošle godine, znatno nadmašujući očekivanja od 10,2 procenata, i avgustovskih 8,8 odsto.

Ovakav nagli rast cena takođe je posledica povlačenja mera kojima su tokom leta regulisane cene javnog prevoza i goriva. Sa druge strane, intenzitet ubrzanja je bio iznad očekivanja i biće jedna od glavnih tema na zasedanju Evropske centralne banke koja će verovatno biti prinuđena da podigne kamate ponovo za rekordnih 75 baznih poena.

Nemačka vlada je najavila nove mere koje će ograničiti rast cena energenata na tržištu i doprineti suzbijanju inflacije u narednom periodu, a u ove svrhe država će pozajmiti oko 150 milijardi evra.

Ranije tokom dana, vodeći nemački istraživački instituti smanjili su očekivanja ove najveće privrede evrozone prognozirajući korekciju BDP-a od 0,4 odsto naredne godine, uprkos činjenici da očekuju prosečnu inflaciju u 2023. godini od 8,8 odsto u odnosu na 8,4 ove godine.

Izvor: Bloomberg, Momentum