Evropska centralna banka (ECB) podigla je na današnjem zasedanju ključnu kamatu za 50 baznih poena, kako je i bilo očekivano, i najavila planove za nastavak rasta kamata.

Depozitna stopa ECB-a sada se nalazi na nivou od dva odsto, dok je stopa na glavne operacije refinansiranja povećana na 2,50, a stopa na prekonoćne pozajmice na 2,75 odsto.

U saopštenju, ECB je navela da je rast cena otišao „previše visoko“ i prognozirila da će ostati „veoma dugo“ iznad targeta banke od dva odsto.

Uprkos činjenici da je inflacija u evrozoni usporila u novembru na 10,0 odsto, ECB je revidirala očekivanja u pogledu kretanja indeksa cena. Prosečna inflacija u 2022. sada se očekuje na 8,4 odsto, dok bi u narednoj godini mogla da se spusti na 6,3 odsto. U 2024. godini se očekuje dalji pad na 3,4 odsto, te na 2,3 odsto u 2025. godini.

Sa ovakvim razvojem inflacije, ECB smatra da kamate treba da porastu „značajno“ do nivoa koji bi bili „dovoljno restriktivni da obezbede blagovremeno vraćanje“ ka srednjoročnom targetu inflacije. Uprkos ovome, ECB recesiju u evrozoni vidi kao „relativno kratkoročnu i plitku“ uprkos aktuelnom padu industrijske proizvodnje i kupovne moći potrošača.

ECB trenutno ima aktivu duplo veću u odnosu na Fed mereno prema BDP-u

Izvor: Bloomberg

Na konferenciji za štampu, predsednica ECB-a, Kristin Lagard, najavila je da se povećanja kamate očekuju „tempom od 50 baznih poena u narednom periodu“. Nakon ovih najava tržište očekuje da bi depozitna stopa mogla da preskoči nivo od tri odsto sredinom naredne godine.

ECB je najavila i da će od marta naredne godine početi da smanjuje svoj portfelj hartija od vrednosti tempom od 15 milijardi evra mesečno do kraja drugog kvartala 2023. godine. O ovim koracima više detalja biće dostupno na narednom zasedanju u februaru.

ECB je zaostala u odnosu na druge centralne banke kada je u pitanju smanjivanje aktive, a reinvestiranje prihoda od prodaje obveznica kupljenih intervencijama na tržištu tokom pandemije (APP) biće nastavljeno i dalje.

Indeks evropskih akcija, STOXX 50, pao je preko tri odsto na današnjem trgovanju, dok su obveznice članica evrozone registrovale snažan rast prinosa.

Izvor: CNBC, Investing, Momentum