Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas u skladu sa očekivanjima kamatu za 50 baznih poena, eksplicitno naglasivši da identično povećanje sledi na narednom zasedanju, čime je poslala poruku da ostaje na jakom kursu borbe sa inflacijom.

Međutim, investitori su ovakav sled događaja protumačili na način da bi ciklus podizanja kamata uskoro mogao da se okonča, baš kako što su to uradili sinoć kada je čelnik Fed-a, Pauel, preokrenuo trend na tržištu izjavom da postoje znaci da inflacija popušta.

ECB je depozitnu stopu podigla za 50 baznih poena na 2,50 odsto, baš kako je najavljeno u decembru, i najavila da će identično povećanje uslediti u martu, da bi potom „procenila nastavak puta svoje monetarne politike“.

Pre donošenja današnje odluke, tržište je očekivalo da intezitet povećanja kamata na zasedanju u martu bude 50 baznih poena, dok bi terminalna stopa mogla da dostigne do leta nivo od 3,25-3,50 odsto.

ECB takođe postepeno smanjuje masivni portfelj obveznica koje je nakupila tokom godina niske inflacije i anemičnog privrednog rasta, najavivši da će prihodi od dospelih obveznica koji se još uvek reinvestiraju „biti alocirani propocionalno udelu njihovog povlačenje“.

Uporedni pregled inflacije, depozitne stope i visine aktive ECB-a

Izvor: Reuters

Vrednost aktive ECB-a se i dalje nalazi na izuzetno visokom nivou od oko 7,8 hiljada milijardi evra što čini oko 60 odsto BDP-a evrozone, što je duplo veći udeo u BDP-u u poređenju sa Fed-ovim portfeljom u američkoj privredi.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u evrozoni, predsednica ECB-a Lagar je istakla da je rast usporen na 0,1 odsto u četvrtom kvartalu i da se očekuje da će ostati slab u bliskoj budućnosti, uz nastavak geopolitičke neizvesnosti i strožih uslova finansiranja koji utiču na stanje u privredi.

Međutim, ona je napomenula da su „izgledi za rast postali uravnoteženiji“, te da je „snabdevanje gasom sigurnije, problemi u snabdevanju slabe, poverenje potrošača se poboljšava, a povećanje plata i niže cene energenate bi mogli podstaći potrošnju“.

„Sve u svemu, ekonomija evrozone se pokazala otpornijom nego što se očekivalo i trebalo bi da se poboljša u narednim kvartalima“, navela je Lagar.

Evropski indeksi akcija privode kraju trgovački dan snažnim rastom, u rasponu 1,5-2 odsto, dok je evro oslabio pola procenta u odnosu na dolar. Slično kao i američke obveznice, obveznice članica evrozone danas beleže veliki pad prinosa.

Izvor: Reuters, Momentum