Evropska centralna banka (ECB) na jučerašnjem zasedanju donela je odluku da poveća kamatu i deseti put zaredom, ali i najavila skori kraj ciklusa intezivnog dizanja kamata koji traje 15 meseci.

ECB je podigla kamate za dodatnih 25 baznih poena, pa sada depozitna stopa iznosi 4,0 odsto, dok je stopa refinansiranja povećana na 4,5 procenata.

Ova odluka u saglasnosti je sa novim procenama o kretanju inflacije u evrozoni koje su revidirane naviše. ECB sada očekuje prosečnu inflaciju u tekućoj godini od 5,6 odsto u odnosu na 5,4 odsto ranije, te 3,2 odsto u 2024. godini u odnosu na raniju procenu od 3,0 odsto. Istina, srednjoročna prognoza je smanjena sa 2,2 na 2,1 odsto.

Kada je u pitanju stopa privrednog rasta evrozone, ECB je takođe revidirala prognozu. Ove godine se očekuje rast od 0,7 odsto u odnosu na prethodno prognoziranih 0,9 odsto, 1,0 odsto u 2024. (ranije 1,5 odsto) i 1,5 odsto u 2025. godini (ranije 1,6 odsto).

Kamate su dostigle rekordni nivo u 20-ogodišnjoj istoriji evrozone 

Izvor: Barron’s

I dok su očekivanja tržišta bila prilično podeljena kada je u pitanju odluka o povećanju kamate, kao malo iznenađenje su došli konkretni nagoveštaji ECB-a da bi do daljeg mogla biti isključena nova povećanja kamata.

„Na osnovu trenutne procene, Savet smatra da su ključne kamatne stope ECB-a dostigle nivoe koji će, ako se održavaju dovoljno dugo, dati značajan doprinos blagovremenom vraćanju inflacije ka ciljanom nivou“, navodi se u saopštenju.

Čelnica ECB-a, Lagar, izjavila je da je „postojala solidna većina guvernera koja se složila sa donetom odlukom“, te da trenutno „nema konkretnog odgovara na pitanje da li je završeno sa dizanjem kamata“. Ona je ipak naglasila da je trenutno razmišljanje ECB-a sadržano u izjavi o aktuelnim stopama koje daju „značajan doprinos“ borbi sa inflacijom ukoliko se zadrže dovoljno dugo na tim nivoima.

Kao reakcija na zasedanje ECB-a evro je oslabio 0,8 odsto prema dolaru i spustio se na nivo od 1,064, dok je evropsko tržište akcija mereno indeksom STOXX 600 skočilo 1,5 osto, što je njegov najveći rast  u poslednjih šest meseci.

Izvor: CNBC, Momentum