Evropska centralna banka (ECB) podigla je na junskom zasedanju ključnu kamatu za 25 baznih poena na 3,50 odsto, što je bilo u skladu sa očekivanjima i predstavlja najviši nivo ove kamate od 2001. godine.

I dok je ova odluka bila široko očekivana, pred investitorima je prilično mnogo neizvesnosti kakvi će biti koraci ECB-a tokom leta, nakon što je u proteklih godinu dana ova centralna banka podigla kamatu četiri procentna poena što je njen najintezivniji ciklus u istoriji.

„Buduće odluke Saveta obezbediće da se ključne kamatne stope ECB-a dovedu na nivoe koji su dovoljno restriktivni kako bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni cilj od dva odsto i zadržaće se na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno“, saopštio je ECB u saopštenju.

ECB najavljuje više kamate s obzirom da je inflacija „predugo previše visoka“

Izvor: Reuters

Uprkos nedavnom usporavanju inflacije (6,1 odsto u maju), ECB je povećala očekivanja u pogledu opšte i bazne inflacije. U tekućoj godini inflacija se očekuje na 5,4 odsto, tri odsto 2024. godine i 2,2 odsto 2025. godine. Iz ECB-a su naveli da je jačina tržišta rada glavni razlog za pesimističkiju prognozu oko inflacije, s obzirom da „nema jasnih signala“ oko slabljenja cenovnih pritisaka.

Takođe, ECB je postao više pesimističan u vezi sa privrednim rastom, pa sada očekuje stopu rasta BDP-a evrozone od 0,9 odsto (ranije jedan odsto) i 1,5 odsto u narednoj godini (ranije 1,6 odsto).

Čelnica ove centralne banke, Lagar, saopštila je da je „vrlo verovatno“ da će ECB nastaviti da povećava kamatu i u julu, dok tržište trenutno očekuje sa verovatnoćom od 114 odsto da će narednog meseca uslediti rast kamata.

ECB je potvrdila da će od jula prestati da reinvestira prihode od dospelih obveznica iz nestandardnog programa mera monetarne politike (APP) što bi trebalo da pomogne smanjenju imovine banke na mesečnom nivou za 25 milijardi evra.

Prinosi na državne obveznice članica evrozone zabeležili su rast nakon saopštenih odluka, dok je evro ojačao skoro jedan odsto na nivo od 1,094 u odnosu na dolar.

Izvor: CNBC, Reuters, Momentum