Evropska centralna banka (ECB) na zasedanju u četvrtak povećala je referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena na 1,25 odsto, dok je depozitna stopa koja predstavlja kamatu koju ECB plaća komercijalnim bankama dostigla 0,75 odsto.

ECB je dodala da na osnovu trenutnih procena valja očekivati povećanje kamata na nekoliko narednih sastanaka kako bi se suzbili rizici od kontinuiranog povećanja inflatornih očekivanja.

Avgustovski indeks potrošačkih cena dostigao je rekordni nivo od 9,1 odsto. U proseku, ECB u tekućoj godini vidi inflaciju na nivou od 8,1 odsto što je povećanje u odnosu na junsku prognozu od 6,8 odsto, da bi u 2023. godini bila smanjena na 5,5 procenata. Tek u 2024. godini inflacija bi trebalo da padne na 2,3 odsto što je blizu višegodišnjeg targeta ove centralne banke od dva odsto.

U isto vreme ECB je smanjila prognozu privrednog rasta evrozone za narednu i 2024. godinu dok je očekivanje u tekućoj godini povećala sa 2,8 na 3,1 odsto. U 2023. godini očekuje se stopa rasta od svega 0,9 odsto, da bi u narednoj godini privredni rast ubrzao na 1,9 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum