Kao što je bilo očekivano, Evropska centralna banka (ECB) je na jučerašnjem zasedanju povećala kamatu za dodatnih 25 baznih poena na 3,75 odsto.

Time je zaokružena kalendarska godina kontinuiranog povećanja kamata u evrozoni, u pokušaju ove centralne banke da se izbori sa inflatornim pritiscima.

ECB je saopštila da „inflacija nastavlja da pada, ali da se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka“.

Inflacija u evrozoni u junu  pala je na 5,5 odsto sa 6,1 odsto u maju, ali se i dalje nalazi iznad targeta ECB-a od dva odsto.

Centralna banka nije podelila nikakve buduće smernice o predstojećim potezima, ali je povećala mogućnost potencijalne pauze u povećanju kamatnih stopa u septembru.

Depozitna stopa ECB-a za godinu dana dostigla nivo od 3,75%

Izvor: Trading Economics

Govoreći na konferenciji za novinare, predsednica ECB-a Lagar je saopštila „da će procene podataka reći kojom brzinom treba da idemo“.

Ona je rekla da je njen tim „otvoren“ u vezi sa predstojećim odlukama i napomenula da bi banka mogla povećati ili zadržati stope stabilne u septembru – ali šta god da uradi, to neće biti definitivno.

Visoke kamate ECB-a već su uticale na kreditnu aktivnost, a pregled ove centralne banke je pokazao da su korporativni krediti u evrozoni početkom jula pali na istorijski najniži nivo.

I PMI podaci su pokazali negativan poslovni trend u regionu, a obe najveće privrede, Francuska i Nemačka, u julu su pale u zonu kontrakcije, što je povećalo očekivanja da će evrozona dospeti u dublju recesiju do kraja godine.

MMF je uporedo saopštio da očekuje rast privrede evrozone od 0,9 odsto u tekućoj godini, ali uz pad BDP-a u Nemačkoj od 0,3 odsto.

Nakon jučerašnje odluke ECB-a, evro je oslabio skoro jedan odsto ispod pariteta 1,10 u odnosu na dolar, indeks STOXX 600 skočio je 1,2 odsto, a obveznice zabeležile pad prinosa.

Izvor: CNBC, Momentum