Evropska centralna banka (ECB) očekivano nije smanjila kamatu na martovskom zasedanju, ali je smanjila izglede u pogledu godišnje inflacije u evrozoni.

Čelnica ove centralne banke, Lagar, izjavila je da su tržišna očekivanja, koja vide početak smanjenja kamata od juna, na liniji izgleda zvaničnika ECB-a.

ECB očekuje prosečnu inflaciju u tekućoj godini od 2,3 odsto u odnosu na prethodnu projekciju od 2,7 odsto. Srednjoročni target inflacije od dva odsto trebalo bi da bude dostignut u 2025. godini, da bi u 2026. bio zabeležen pad na 1,9 odsto.

Kada je u pitanju ekonomski rast ovog ekonomskog i političkog bloka, ovogodišnji izgledi su smanjeni sa 0,8 na 0,6 odsto, nakon što je u četvrtom tromesečju zabeležena stagnacija. ECB u 2025. očekuje ubrzanje rasta na 1,5 odsto odnosno 1,6 odsto u narednoj godini, što je neznatno ispod decembarskih prognoza.

Brži pad inflacije signalizira pad kamata u junu

Izvor: Reuters

Lagar je navela da će ECB biti „laserski fokusirana“ na dve oblasti inflacije koje bi mogle da iznenade – rast nadnica i profitne margine. Takođe, moglo bi doći do iznenađenja u pogledu bržeg pada inflacije ukoliko monetarna politika uspori tražnju više od očekivanja ili se globalno ekonomsko okruženje neočekivano pogorša.

Objava ECB-a je povećala tržišna očekivanja da će smanjenje kamate uslediti u junu, dok se na godišnjem nivou očekuje pad kamata za skoro 100 baznih poena. Bazna stopa ECB-a trenutno je četiri odsto, nakon 10 povećanja sa -0,5 odsto u junu 2022. godine.

Lagar je izjavila da ECB neće čekati da inflacija padne na dva odsto da bi donela odluku o smanjenju kamata. Februarska inflacija je pala na 2,6 odsto sa januarskih 2,8 odsto, dok je bazna inflacija iznosila 3,1 odsto.

Evro je nastavio da jača te je danas dostigao nivo od 1,095 u odnosu na dolar, dok su pali prinosi na evropske obveznice. Tržište akcija skočilo je oko jedan odsto, a evropski indeks STOXX 600 prekočio je po prvi put prag od 500 poena.

Izvor: CNBC, Momentum