Evropska centralna banka (ECB) na zasedanju u četvrtak zadržala je kamatne stope nepromenjene i ponovila da će ih držati na visokom nivou „dovoljno dugo“ kako bi inflaciju dovela do targeta od dva odsto.

ECB ponovo nije promenila kamate, nakon što je u septembru podigla depozitnu stopu na četiri odsto. U saopštenju je navedeno da su nedavni podaci „uveliko potvrdili” prethodne srednjoročne izglede inflacije, te da je nastavljen trend pada osnovne inflacije.

Predsednica ECB-a Lagar rekla je tokom konferencije za novinare da je porast inflacije u decembru očekivan i uzrokovan baznim efektima, i da „ne umanjuje aktuelni stav koji imamo da je proces dezinflacije na delu“.

ECB očekivano nije promenila kamatu ni na januarskom zasedanju

Izvor: Trading Economics

Ipak, konsenzus odbora ECB-a je da je „preuranjeno razgovarati o smanjenju kamatnih stopa“, rekla je ona. Sve će i dalje zavisiti od podataka, pre nego što je „sve fiksirano za neki datum“, dodala je Lagar.

ECB je ponovila u saopštenju frazu sa prethodnih zasedanja da će „odluke odbora osigurati da će kamate biti na dovoljno restriktivnim nivoima koliko god je potrebno“.

Tržište trenutno sa verovatnoćom od 62 odsto očekuje da će ECB u aprilu smanjiti kamatu premda su proteklih meseci pojedini zvaničnici banke donosili suprotne tonove, naglašavajući potrebu da se sačekaju podaci sa tržišta rada u prvom tromesečju.

Narednih nekoliko meseci biće „veoma mnogo informacija“ na ovom planu, rekla je Lagar, dodajući da rast plata trenutno „ide u dobrom pravcu“. ECB se nada da će svako dalje povećanje plata apsorbovati korporativni profiti kako se ne bi stvorili inflatorni efekti drugog kruga.

Evro je na jučerašnjem trgovanju oslabio u odnosu na dolar na 1,085, dok su evropske akcije blago porasle.

Izvor: CNBC, Momentum