Evropska centralna banka (ECB) je na aprilskom zasedanju u četvrtak zadržala kamatne stope nepromenjene po peti put zaredom, ali je dala najjasniji signal do sada o predstojećem smanjenju kamata, uprkos neizvesnosti oko budućih koraka Fed-a.

ECB je u saopštenju navela da „ako bi najnovija ocena Saveta guvernera o proceni i izgledima inflacije, te snazi transmisije mera monetarne politike povećala njegovu uverenost da inflacija stabilno konvergira ka cilju, bilo bi odgovarajuće da se smanji trenutni nivo restriktivnosti monetarnih mera“.

Na konferenciji za novinare, predsednica ECB-a Lagar je rekla da je ova „važna“ nova rečenica „jasna i glasna indikacija“ trenutnog sentimenta ove centralne banke.

ECB očekivano ostavila ključnu stopu nepromenjenu na 4,0%

Izvor: TradingEconomics

Nakon što je ECB na prošlom zasedanju smanjila srednjoročnu prognozu inflacije, investitori očekuju da bi u junu moglo doći do smanjenja kamate za 25 baznih poena. Poslednja promena ključne kamate ECB-a desila se u septembru kada je stopa povišena na četiri odsto, da bi potom ostala nepromenjena na svim zasedanjima.

Rast cena u evrozoni od marta je još manje izražen nego što se tada očekivalo, dok će jun biti prvi mesec kada će biti raspoloživ pun skup podataka o nadnicama u prvom kvartalu koje i dalje figuriraju kao potencijalno najosetljiviji parametar zbog mogućih efekata na inflaciju.

ECB je nakon današnjeg zasedanja saopštila da su aktuelni podaci „potpuno potvrdili“ njenu srednjoročnu prognozu, sa padom inflacije vođene nižim cenama hrane i roba.

I dok je ispred ECB-a na vidiku smanjenje kamata u junu, američki Fed je dalje od slične odluke nakon ovonedeljnog martovskog izveštaja o inflaciji. Upitana da li bi ovi podaci mogli uticati na monetarnu politiku ECB-a, Lagar je rekla „da je sve što se dešava važno za ECB i da će biti ugrađeno u projekcije koje će biti pripremljene i saopštene u junu“. Ona je dodala da su SAD veoma veliko tržište, značajna privreda i takođe glavni finansijski centar.

„Ne pretpostavljamo da će ono što se događa u evrozoni biti odraz onoga što se događa u SAD“, rekla je Lagar, naglašavajući da su ekonomije, politički režimi i fiskalne politike u ova dva sistema različiti. Ona nije želela da navede da li će slabljenje kursa evra prema dolaru uticati na buduće formulisanje monetarne politike.

Nakon što je juče oslabio jedan odsto prema dolaru, evro se danas neznatno spustio na 1,073 prema američkoj valuti. Prinos na nemačke 10-ogodišnje nemačke obveznice popeo se na 2,46 odsto, dok je na početku godine iznosio oko dva odsto.

Izvor: CNBC, Momentum