Evropska centralna banka (ECB) očekivano je u četvrtak zadržala ključnu kamatu nepromenjenu, drugi mesec zaredom, ali i revidirala naniže izglede privrednog rasta evrozone i najavila planove za brže smanjenje svoje aktive.

ECB je zadržala kamatu na nivou od četiri odsto i saopštila da će „kamate ostati na dovoljno restriktivnim nvioima koliko god dugo je potrebno“, ali je i promenila opis inflacije sa „očekuje se da ostane previše visoka previše dugo“ na „postepeno će opadati tokom sledeće godine“.

Smanjene su procene rasta BDP-a u tekućoj godini sa 0,7 na 0,6 odsto, dok se u 2024. godini očekuje rast od 0,8 odsto umesto ranije očekivanih 1,0 odsto. Procena za 2025. godinu je nepromenjena i iznosi 1,5 odsto.

Inflacija se sada očekuje na 5,4 odsto u tekućoj godini (ranije 5,6 odsto), 2,7 odsto u narednoj (ranije 3,2 odsto) i 2,1 odsto u 2025. godini, što je identično ranijoj proceni.

ECB zadržala kamatu nepromenjenu drugi put zaredom 

Izvor: Trading Economics

ECB je upozorila da je pritisak na cene ostao povišen, pre svega usled rasta troškova rada. Baznu inflaciju centralna banka vidi na pet odsto ove godine, 2,7 odsto u narednoj i 2,3 odsto u 2025. godini.

Banka je najavila i da će u drugoj polovini naredne godine okončati podsticajni program iz perioda pandemije, te da će postepeno biti smanjivan obim portfolija, i to stopom od 7,5 milijardi evra mesečno u drugoj polovini 2024. godine. ECB je letos okončala program sticanja obveznica pokrenut sredinom 2014. godine.

Govoreći o mogućnosti snižavanja kamata, čelnica ECB-a Lagar je rekla da se banka „rukovodi podacima, a ne vremenom“. Dodala je da banka neće odustati od visokih stopa usled rizika od domaće inflacije generisane pre svega sa tržišta rada. Inače, tržište uveliko očekuje smanjenja kamata već u prvoj polovini naredne godine, uz prognozniranih pet smanjenja u 2024. godini.

Evropske akcije su porasle skoro jedan odsto na najviši nivo od januara 2022. godine, dok su ekspanziju zabeležile i obveznice država članica evrozone. Evro prema dolaru je ojačao preko jedan odsto nadomak nivoa od 1,10.

Izvor: CNBC, Momentum