Evropska centralna banka (ECB) na redovnom oktobarskom zasedanju prekinula je neprekidni niz povećanja kamata uprkos novim rizicima po inflaciju koji dolase sa strane tržišta nafte usled sukoba na Bliskom istoku.

Ključna kamata ostala je na nivou od četiri odsto nakon deset uzastopnih povećanja kamata koja su krenula u julu 2022. godine i pogurala kamatu na pozitivnu teritoriju po prvi put od 2011. godine.

„I dalje se očekuje da će inflacija predugo ostati previsoka, a domaći pritisci na cene ostaju jaki. Istovremeno, inflacija je značajno pala u septembru, delimično i zbog visoke prošlogodišnje baze, a većina komponenata bazne inflacije je nastavila da usporava“, navela je banka u saopštenju.

Depozitna stopa ECB-a zadržana na nivou od 4,0%

Izvor: TradingEconomics

ECB je bila među retkim ključnim svetskim bankama koja je i u septembru podigla kamatu i tada je saopštila da su stope dostigle nivoe koji će značajno doprineti borbi protiv inflacije, ako se „održe dovoljno dugo“. Ova poruka poslata je i sa jučerašnjeg zasedanja uz naznaku da će buduće odluke zavisiti od makroekonomskih podataka koji dolaze.

Čelnica ECB-a Lagar očekuje da će „kamate ostati visoko dovoljno dugo, ali da će istovremeno zavisiti od podataka“. Ona je dodala da nakon prve pauze posle deset uzastopnih povećanja, „nije vreme za dalje smernice, dok je rasprava o smanjenju kamata potpuno preuranjena“.

ECB je ostala posvećena ranijoj prognozi kretanja prosečne inflacije: 5,6 odsto ove godine, 3,2 odsto naredne i 2,1 odsto u „srednjoročnom periodu”.

Međutim, centralna banka takođe mora da računa i sa slabom privrednom aktivnošću i blagim prognozama rasta evrozone od 0,7 odsto u 2023. i jedan odsto u 2024. godini, dok najjača privreda ovog bloka, nemačka, stagnira duže vreme.

Evro je blago oslabio na jučerašnjem trgovanju prema nivou od 1,05 u odnosu na dolar, dok je prinos na nemačke 10-ogodišnje obveznice pao na 2,84 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum