Nemačka privreda će ove godine blago porasti, saopštila je u ponedeljak Evropska komisija (EK), revidirajući naviše prethodnu prognozu kojom je predviđan pad ove ekonomije za 0,6 odsto.

EK u svojoj zimskoj prognozi predviđa u 2023. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za najveću evropsku ekonomiju od 0,2 odsto, više nego što je očekivala jesenas usled popuštanja cena energenata i državnih subvencija domaćinstvima i preduzećima.

Kao što je od ranije poznato, nemački BDP smanjen je za 0,2 odsto na kvartalnom nivou u četvrtom kvartalu.

Uprkos nedavnom poboljšanju poverenja, očekuje se da će nemačka privreda doživeti još jedan blagi pad početkom 2023. godine, pošto cene energenata za domaćinstva i dalje rastu, a državna podrška za januar i februar biće isplaćena tek u martu, saopštila je EK.

EK povećala očekivanja za rast BDP-a evrozone u 2023.

Izvor: Bloomberg

Očekuje se da će se rast vratiti na 1,3 odsto 2024. godine, kako je EK i ranije prognozirala.

Kada je u pitanju evrozona, EK očekuje rast od 0,9 odsto u tekućoj godini u odnosu na prognoziranih 0,3 odsto u novembru. Inflacija u ovom bloku članica koje koriste evro kao valutu očekuje se da uspori na 5,6 odsto u odnosu na prethodnu prognozu od 6,1 odsto.

Nemačka inflacija, pak, u tekućoj godini se očekuje na nivou od 6,3 odsto, da bi u narednoj godini trebalo da uspori na 2,4 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum