Ekonomija evrozone ove i sledeće godine rašće sporije nego što se prethodno očekivalo, najavila je Evropska komisija (EK) pošto tražnja potrošača trpi zbog visoke inflacije, a najveća privreda, Nemačka, će zapasti u recesiju.

U svojim privremenim prognozama za bruto domaći proizvod (BDP) i inflaciju pet najvećih ekonomija evrozone, EK je navela da će BDP evrozone porasti za 0,8 odsto u 2023. i 1,3 odsto u 2024. godini, u poređenju sa majskom prognozom od 1,1 odsto i 1,6 odsto, respektivno.

„Slabost domaće tražnje, a posebno potrošnje, pokazuje da visoke i još uvek povećane potrošačke cene za većinu dobara i usluga uzimaju veći danak nego što se očekivalo u prolećnoj prognozi“, saopštila je EK.

„Ovo uprkos padu cena energenata i izuzetno snažnom tržištu rada, na kojem je zabeležena rekordno niska stopa nezaposlenosti, kontinuirani rast uposlenosti i povećanje plata“, navodi se u saopštenju.

EK je prognozirala inflaciju u evrozoni od 5,6 odsto u 2023. i 2,9 odsto u 2024. godini, što je znatno iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto. Inflacija bi ove godine trebalo da bude niža od majske prognoze od 5,8 odsto, ali viša u 2024. od ranije prognoziranih 2,8 odsto.

Najveća evropska privreda, Nemačka, ove godine će zabeležiti privredni pad od 0,4 odsto, predviđa EK, revidirajući naniže predviđanje rasta iz maja od 0,2 odsto. Rast Nemačke za sledeću godinu je revidiran sa 1,4 na 1,1 odsto.

Italija i Holandija će takođe rasti sporije ove godine, saopštila je EK, predviđajući rast BDP-a od 0,9 odsto i 0,5 odsto, respektivno, što je pad sa ranijih 1,2 odsto i 1,8 odsto, respektivno.

Međutim, Francuska i Španija će rasti brže nego što se ranije očekivalo 2023. godine, saopštila je EK, predviđajući rast od 1,0 odsto i 2,2 odsto umesto ranije očekivanih 0,7 odsto i 1,9 odsto.

Izvor: Reuters, Momentum