Nemački ekonomski sentiment dospeo je u januaru na pozitivnu teritoriju po prvi put od početka rata u Ukrajini, što ukazuje na blažu recesiju tokom zimskih meseci u odnosu na prvobitna očekivanja, saopštio je nemački ekonomski institut ZEW.

Indeks ekonomskog sentimenta instituta porastao je na 16,9 sa minus 23,3 u decembru, nadmašivši očekivanja analitičara okupljenih oko Reuters-a prognozirali nivo indeksa na minus 15,0.

Ovo je prvi put još od februara 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini, da ovaj pokazatelj ukazuje na primetno poboljšanje ekonomske situacije u narednih šest meseci, navodi se u saopštenju.

Povoljna situacija na tržištu energenata snažno oporavila ekonomski sentiment

Izvor: ZEW institut

Najveći doprinos rastu indeksa dali su povoljna situacija na tržištu energenata i subvencije po ovom pitanju koje je pružila nemačka vlada. Izgledi za usporavanje inflacije podigli su očekivanja za sektore koji su orijentisani na maloprodaju, dok je ukidanje pandemijskih mera u Kini popravilo sliku za izvozno orijentisane i energetski intenzivne sektore, navode predstavnici instituta.

Nemačka inflacija je dodatno ublažena u decembru, pri čemu su harmonizovane potrošačke cene porasle za 9,6 odsto na godišnjem nivou, saopštio je savezni zavod za statistiku, nakon godišnje usklađene stope inflacije od 11,3 odsto u novembru i 11,6 odsto u oktobru.

ZEW indikator koji meri tekuće uslove blago se oporavio u januaru, popevši se na minus 58,6 sa minus 61,4.

Savezni zavod za statistiku saopštio je prošle nedelje da je nemačka privreda verovatno stagnirala u četvrtom kvartalu prošle godine i porasla za 1,9 odsto tokom cele godine, što sugeriše da bi najveća evropska ekonomija mogla da izbegne recesiju tokom zime.

Izvor: Reuters, Momentum