O kretanjima na valutnim tržištima, posledicama jačanja dolara i slabljenju evra po domaće privrednike i stanovništvo za TV N1 govorio je Nenad Gujaničić, glavni broker Momentuma.

„Pitanje pada evra na najniže nivoe otkako je uveden možemo bolje formulisati kao kao jačanje dolara. Jer, ne pada samo evro – pada i japanski jen, slabi i kineski juan i to su dešavanja koja svakako ne mogu dobro da se završe. Jer, ekstremno jak dolar uvek je dovodio do velikih kriza. Čak ne možemo da kažemo ni da američka privreda ima korist od jakog dolara, jer su su njihove velike kompanije uglavnom multinacionalne i zbog jakog dolara imaju niže prihode i svaka će imati pritisak na profitabilnost“, ukazuje Gujaničić.

Kada je reč o investicijama, ako napravimo paralelu između domaćih privatnih i stranih investicija – situacija je takva, kaže, da strane dominiraju.

„To znači da će se, u uslovima krize, strane investicije povući. Domaći kapitalisti zatvore firmu baš kada moraju, a strani kapitalisti će na prvi talas krize povlačiti ulaganja“, objašnjava Gujaničić. Opširnije