Ministarka energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da prelazak Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo predstavlja pozitivnu promenu kako za EPS, tako i za njegove radnike i građane Srbije.

“Sada postavljamo temelje kako da imamo uspešniji, efikasniji, profitabilniji EPS, koji će moći da iznese potrebne reforme u energetskom sektoru, promene i tranzicija koja nas čeka je važna sa aspekta privrede, da bude pokretač našeg privrednog razvoja“, rekla je ministarka.

Đedovićeva je rekla da je prioritet poboljšanje upravljanja preduzećima, a promena pravne forme je korak u tom smeru.

“Da imamo jak nadzorni odbor koji će nadzirati rad rukovodstva, da sprovede ciljeve koje država stavi pred EPS, jer država je vlasnik i namerava to da ostane, to su giganti naše privrede, a država ima interes, volju i i želju da ga zaštiti i unapredi“, rekla je Đedovićeva.

Na pitanje da li će EPS biti dokapitalizovan, ministarka je rekla da to sada nije tema, ali da će država donositi odluke koje bude smatrala najboljim.

“To može biti i dobra vest, to znači dodatni kapital, dodatnu disciplinu, jer obično dodatni akcionari donesu i dodatne zahteve što se tiče upravljanja i organizacije. Možemo ići samo na bolje… Država će razmišljati o tome, ako za to bude potrebe“, rekla je ministarka.

Navodi i da je najnormalnije da kompanije koje dobro posluju izađu na tržište kapitala, ali da EPS zasad ne može jer nema kapacitet da to uradi, a da to bude interesu države.

Kada je reč o podeli akcija građanima i bivšim i sadašnjim radnicima kompanije, što je inače predviđeno davno donetim zakonom o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu, ministarka nije direktno odgovorila s obzirom da to pitanje nije trenutno tema.

Na pitanje koja je vrednost imovine EPS-a, budući da revizorske kuće navode da iznosi tri, a EPS saopštava da iznosi osam milijardi evra, Đedovićeva je rekla da veruje da su revizorske kuće savesno radile svoj posao.

“Cilj je da imamo što veću vrednost, niko je neće umanjiti, revizorske kuće jesu radile savesno posao. Da su naši energetski kapaciteti stari i datiraju od pre 20, 30, 50 godina je fakat, da treba da ih obnavljamo – to je ono što treba da bude fokus EPS-a“, navodi ministarka.

Izvor: RTS, Momentum