Inflacija u februaru u SAD porasla je na mesečnom nivou 0,4 odsto, odnosno 6,0 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštilo je američko Ministarstvo rada.

Oba ova pokazatelja bila su u skladu sa očekivanjem tržišta.

Isključujući volatilne cene hrane i energenata, bazna inflacija je povećana 0,5 odsto mesečno odnosno 5,5 odsto na godišnjem nivou.

Konsenzus mesečnog rasta bio je neznatno iznad, na nivou od 0,4 odsto, dok je godišnja stopa bila u skladu sa očekivanjima.

Nastavak slabljenja inflacije u SAD i u februaru

Izvor: CNBC

Nastavak pada cene energenata od 0,6 odsto na mesečnom nivou doprineo je smanjivanju inflacije, dok je na godišnjem nivou stopa ublažena na 5,2 odsto. Cene hrane su porasle 0,4 odsto u odnosu na januar odnosno 9,5 odsto na godišnjem nivou.

Troškovi stanovanja, koji čine oko trećine indeksa potrošačkih cena, porasli su 0,8 odsto na mesečnom nivou odnosno 8,1 odsto u odnosu na prošlu godinu. Zvaničnici Fed-a očekuju da troškovi stanovanja, poput rente, uspore u nastavku godine.

Indeks potrošačkih cena je jedan od ključnih inputa za Fed prilikom donošenja odluke o vođenju monetarne politike. Nakon bankrotstva nekolicine američkih banaka, konsenzus tržišta je da bi Fed na zasedanju 21-22. marta trebalo da podigne kamatu za 25 baznih poena.

Izvor: CNBC, Momentum