Američka centralna banka, Fed, zadržala je kamatne stope nepromenjene, kako je bilo široko očekivano među investicionom javnošću, ali je takođe najavila još jedno povećanje do kraja godine i blaži očekivani trend smanjivanja kamata u budućem periodu.

Tržište je očekivalo da Fed zadrži ključnu kamata u rasponu 5,25-5,50 odsto, što je njen najviši nivo u poslednje 22 godine, ali je postojala veoma visoka neizvesnost u kom smeru će ova centralna banka ići dalje. Sudeći po objavljenim podacima, zvaničnici Fed-a su opredeljeni ka restriktitvnijoj monetarnoj politici i dugotrajnijem periodu viših kamatnih stopa što je dovelo do jačeg pritiska na tržište akcija posle objave Fed-a.

Čelnik Fed-a, Pauel, izjavio je da centralna banka želi da vidi veći napredak u njenoj borbi sa inflacijom. „Želimo da vidimo zaista ubedljive dokaze da smo dostigli odgovarajući nivo, i mi vidimo napredak i to pozdravljamo. Ali,  moramo da vidimo još veći napredak pre nego što budemo voljni da dođemo do tog zaključka“, rekao je on.

Odbor Fed-a očekuje sporiji pad kamata i duži period skupljeg zaduživanja

Izvor: CNBC

Projekcije Fed-ovog Odbora (dot-plot) pokazuju verovatnoću još jednog povećanja ove godine, potom dva smanjenja u 2024. godini, što je za dva manje u odnosu na indikaciju datu na junskom zasedanju. To bi značilo da se kamata spusti na nivo od oko 5,1 odsto.

Kada govorimo o očekivanjima članova Odbora do kraja godine, njih 12 očekuju dodatno povećanje kamate, dok se sedam protivi ovakvoj odluci, što je neznatno slabija naklonost ka dizanju kamata u odnosu na jun. Dugoročno posmatrano, Odbor očekuje medijalnu stopu u 2025. godini na nivou od 3,90 odsto u odnosu na ranije očekivanih 3,40 odsto.

Osim što će zadržati kamate na relativno visokim nivoima, Fed nastavlja da smanjuje portfelj obveznica, što je postupak kojim je ova centralna banka smanjila vrednost aktive za oko 815 milijardi dolara od juna 2022. godine. Fed će mesečno smanjivati vrednost aktive za 95 milijardi dolara s obzirom da sredstva od dospelih obveznica neće reinvestirati.

Fed je takođe značajno povećao očekivanja ekonomskog rasta u ovoj godini, pa sada prognozira rast BDP-a od 2,1 odsto u 2023. godini, dok se u narednoj godini rast očekuje na nivou od 1,5 odsto umesto ranije očekivanih 1,1 odsto.

Takođe su u pozitivnom smeru promenjena očekivanja u pogledu inflacije koja se sada očekuje na nivou od 3,7 odsto, što je 0,2 procentana poena niže u odnosu na jun. Nezaposlenost se očekuje na nivou od 3,8 odsto umesto ranije očekivanih 4,1 odsto.

Indeks S&P 500 oslabio je skoro jedan odsto nakon zasedanja Fed-a, dok je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, izgubio na vrednosti 1,5 odsto. Prinos na američke 10-ogodišnje državne obveznice skočio je na najviši nivo od 2007. godine od 4,43 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum