Američka centralna banka, Fed, na poslednjem zasedanju u tekućoj godini očekivano je zadržala ključnu kamatnu stopu i najavila višestruko smanjenje kamata u 2024. i u narednim godinama.

Fed-ov odbor je jednoglasno zadržao kamatu u rasponu 5,25-5,50 procenata i očekuje tri smanjenja kamata u 2024. godini od po 25 baznih poena. Ova projekcija (dot-plot) se nalazi ispod tržišnih očekivanja od četiri smanjenja, ali predstavlja znatno agresivnije stanovište u odnosu na prethodne stavove zvaničnika Fed-a. Odbor očekuje još četiri smanjenja kamate u 2025. godini i tri u 2026. što bi dovelo kamatu na raspon 2,00-2,25 odsto, što je blizu dugoročnih izgleda, mada postoji značajna disperzija u proceni za poslednje dve godine.

Uporedo sa povećanjem kamatnih stopa, Fed je nastavio da smanjuje aktivu tempom od 95 milijardi dolara na mesečnom nivou i nema naznaka da je spreman da ublaži ovaj deo pooštravanja monetarne politike.

Fed-ova kamata i dalje na najvišem nivou u poslednjih više od 20 godina 

Izvor: CNBC

Čelnik Fed-a Pauel je izjavio da je „inflacija oslabila sa visokih nivoa i da to nije pratilo značajno povećanje nezaposlenosti, što su veoma dobre vesti“. U samom saopštenju, Odbor je uveo opis inflacije koja je „oslabila tokom protekle godine“ ali je zadržao opis cena kao „povišene“. Fed očkuje baznu inflaciju na nivou od 3,2 odsto i 2,4 odsto naredne godine, dok bi 2025. trebalo da se spusti na 2,2 odsto, a 2026. na target Fed-a od dva odsto.

U saopštenje Fed-a se navodi da je privreda „usporila“, nakon što je u novembru saošteno da privredna aktivnost „napreduje snažnim tempom“. Odbor Fed-a očekuje stopu rasta od 2,6 odsto u 2023. godini, što je pola procentnog poena više u odnosu na septembrasku procenu. U narednoj godini se očekuje privredni rast od 1,4 odsto, kao što je i ranije najavljeno.

Projekcije za nezaposlenost su ostale uglavnom nepromenjene – 3,8 odsto u 2023. godini i 4,1 odsto u narednim godinama.

Investitori su pozitivno reagovali na saopštenje Fed-a i konferenciju Paulela, te su svi indeksi porasli u proseku 1,3-1,4 odsto. Dow Jones je po prvi put preskočio nivo od 37.000 poena, dok je indeks S&P 500 preskočio 4.700 poena i nalazi se na pragu istorijskog maksimuma.

Izvor: CNBC, Momentum