Indikator inflacije kome američka centralna banka, Fed, pridaje najviše pažnje pokazao je da je inflacija tokom maja usporila na najnižu godišnju stopu u više od tri godine.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je da je bazni indeks troškova lične potrošnje (PCE) u maju porastao 0,1 odsto odnosno 2,6 odsto godišnje u odnosu na 2,8 odsto prethodnog meseca.

PCE inflacija veoma blizu Fed-ovog targeta od 2%

Izvor: CNBC

Oba ova podatka bila su u skladu sa konsenzusom tržišta, a ovo je bio najniži nivo inflacije od marta 2021. godine kada je po prvi put u ovom privrednom ciklusu inflacija prekočila target Fed-a od dva odsto.

Uključujući hranu i energente, ukupna inflacija je bila nepromenjena u odnosu na prethodni mesec i iznosila je 2,6 odsto, što je takođe bilo u skladu sa očekivanjima.

Fed se više fokusira na podatke o PCE indeksu u odnosu na indeks potrošačkih cena koji objavljuje Ministarstvo rada. PCE indeks predstavlja širu meru inflacije i računa i promene u ponašanju potrošača, kao što je supstituisanje proizvoda kada njihove cene rastu.

Mimo inflacionih podataka, objavljeni su podaci o ličnom dohotku koji je porastao 0,5 odsto mesečno, više od očekivanih 0,4 odsto. Međutim, lična potrošnja je povećana tek 0,2 odsto i bila je ispod konsenzusa od 0,3 odsto.

Nastavak slabljenja inflacije mogao bi voditi prvom smanjenju kamata Fed-a u septembru. Nedavni podaci ukazuju da američka privreda dobro stoji u višemesečnom ambijentu visokih kamata. BDP je u prvom kvartalu porastao 1,4 odsto, a očekuje se da je u periodu april-jun stopa iznosila 2,2 odsto. Stopa nezaposlenosti, pak, je i dalje oko nivoa od četiri odsto, što je veoma nisko prema istorijskim standardima.

Izvor: CNBC, Momentum