Američka centralna banka, Fed, prekinula je niz od četiri povećanja ključne kamatne stope od 75 baznih poena, podigavši na decembarskom zasedanju kamatu u skladu sa očekivanjem od 50 baznih poena. Nakon novog povećanja, kamata je dostigla najviši nivo u poslednjih 15 godina u rasponu 4,25-4,50 odsto.

Uporedo sa povećanjem kamata zvaničnici Fed-a su iskazali očekivanje da će kamate nastaviti da rastu i u narednoj godini, dok bi pad trebalo da usledi tek 2024. godine.

Očekivana terminalna stopa odnosno tačka na kojoj će kamata dostići vrhunac naredne godine nalazi se na nivou od 5,1 odsto (raspon 5,0-5,25 odsto), pokazuje pojedinačna očekivanja članova Odbora („dot plot“), u odnosu na 4,6 odsto u septembru.

Čak 17 od 19 članova Odbora u ovom momentu vidi kamatu iznad nivoa od pet procenata, dok sedam od njih vide terminalnu stopu iznad nivoa od 5,25 odsto.

Očekivanja članova Odbora za monetarnu politiku (srednja tačka raspona ciljane kamate)

Izvor: CNBC

Za 2024. godinu, Odbor projektuje pad kamate na 4,1 odsto, što predstavlja viši nivo u odnosu na prethodna očekivanja. Članovi Odbora za 2024. godinu imaju prilično široku disperziju očekivanja, što pokazuje koliko neizvesnosti čeka američku privredu koja se bori sa najvećom inflacijom od 80-ih godina.

Govoreći na konferenciji posle zasedanja, čelnik Fed-a Džerom Pauel je naglasio da je „dobrošlo smanjenje u mesečnom rastu cena zabeleženo u oktobru i novembru, ali da je potrebno značajno više argumenata za uverenje da je inflacija na trajnom silaznom trendu“.

On je rekao i da je „blago spuštanje“ ekonomije i dalje moguće, te da više kamate smanjuju izglede za ovaj scenario , ali bi ga „niža inflacija tokom vremena mogla učiniti mogućim“.

Fed u narednoj godini očekuje rast BDP-a od 0,5 odsto, što predstavlja smanjenje u odnosu na septembarsku projekciju od 1,2 odsto. Odbor je takođe povećao medijalno očekivanja bazne inflacije za 0,3 procentna poena na 4,8 odsto. Članovi su neznatno snizili izglede za stopu nezaposlenosti za tekuću godini odnosno malo je povećali u narednim godinama.

Investitori su negativno reagovali na očekivani nastavak rasta kamata u narednoj godini pa su indeksi akcija registrovali pad. Indeks S&P 500 se spustio 0,6 odsto, a indeks tehnoloških akcija 0,8 odsto.

Izvor: CNBC, Momentum