Američka centralna banka, Fed, odlučila je da treći put zaredom podigne ključnu kamatnu stopu za 75 baznih poena, koja je nakon ovog povećanja dostigla raspon 3,00-3,25 odsto.

Tržište je u velikoj meri očekivalo ovu stopu rasta, dok je verovatnoća povećanja za čitav procentni poen bila na nivou 18 odsto. Fjučersi su pre jučerašnjeg zasedanja prognozirali Fed-ovu stopu u aprilu naredne godine na 4,55 odsto.

Projekcije sa sastanka ukazuju da je Fed rešio da još više da zaoštri monetarnu politiku sa očekivanim podizanjem kamata na poslednja dva zasedanja u tekućoj godini od najmanje 1,25 procentnih poena. Zvaničnici Fed-a očekuju postizanje „terminalne stope“ (najviši nivo kamate pre nego što centralna banka počne da je smanjuje) na nivou od 4,60 odsto u 2023. godini. To ukazuje na jedno povećanje kamate od 25 baznih poena naredne godine ali bez njenog kasnijeg smanjenja.

Čelnik Fed-a Pauel je izjavio „da bi voleo da postoje bezbolni načini da se smanji inflacija, ali da oni nisu mogući“. On je dodao da „veće kamate, sporiji privredni rast i slabije tržište rata jesu bolni, ali ne toliko kao neuspeh u uspostavljanju cenovne stabilnosti“. On nije isključio recesiju u američkoj privredi, niti kojeg bi eventualno inteziteta mogla da bude. Fed vidi rast privrede u tekućoj godini od 0,2 odsto u odnosu na junsku prognozu rasta od 1,7 odsto, odnosno 1,2 i 1,7 odsto u naredne dve godine, respektivno.

Velike oscilacije tržišta akcija nakon objave Fed-a (Dow Jones)

Izvor: CNBC

Berzanski pokazatelji su jučerašnji dan završili oštrim padom uz veliku volatilnost nakon objave odluke i konferencije Pauela. Indeks S&P 500 i Dow Jones su pali 1,7%, a Nasdaq 1,8%. Prinos na 2-godišnje obveznice preskočio je nivo od četiri procenta po prvi put od 2007. godine.

Izvor: CNBC, Momentum