Američka centralna banka, Fed, podigla je u sredu ključnu kamatu i deseti put zaredom, ali i nagovestila da bi uskoro mogla da pauzira ovu agresivnu kampanju pooštravanja monetarne politike koja traje duže od godinu dana.

Kao što je i bilo očekivano, Fed je podigao kamatu za 25 baznih poena na njen najviši nivo od sredine 2007. godine od 5,00-5,25 procenata.

U saopštenju se navodi da je odluka bila jednoglasna od svih članova Komiteta, a u odnosu na prethodno zasedanje izbačena je rečenica u kojoj se kaže da bi „neko dodatno pojačavanje politike moglo biti prikladno“ kako bi se inflacija stavila pod kontrolu.

Komitet je naveo da će uzeti u obzir dosadašnji rast kamata i činjenicu da je potrebno vreme da one utiču na privredu kada „bude odlučivao u kojoj meri će dalja povećanja biti potrebna“. Takođe se dodaje da će odluka biti određena budućim ekonomskim podacima.

Lider Fed-a, Pauel, na konferenciji za štampu je promenu jezika u saopštenju ocenio kao „značajnu“. On je upozorio da bi nedavna bankarska previranja mogla da „rezultuju još strožim kreditnim uslovima za domaćinstva i privredu“, što će verovatno uticati na ekonomsku aktivnost i tržište rada.

„U svetlu ovih neizvesnih faktora, zajedno sa ograničenjima monetarne politike koju smo primenili, naše buduće akcije će zavisiti od toga kako će se događaji odvijati“, naveo je Pauel.

Fed-ova depozitna stopa je dostigla nivo iz avgusta 2007. godine

Izvor: CNBC

Prinosi na američke dvogodišnje trezorce pali su na mesečni minimum od 3,86 odsto (pad od 0,11 procentnih poena) u skladu sa ocenom ulagača da bi ovo moglo biti poslednje podizanje kamata u aktuelnom ciklusu.

Referišući se na aktuelnu krizu američkom bankarskom sistemu, Pauel je napomenuo da Fed „neće morati da podigne stope toliko visoko kao što bi morao da se bankarska previranja nisu dogodila“.

Govoreći o inflaciji, on je podelio gledište Komiteta „da inflacija neće pasti tako brzo“, te da u takvim okolnostima „ne bi trebalo smanjivati kamatu i mi to nećemo raditi“.

Tržište akcija je inicijalne skromne dobitke do kraja trgovačkog dana pretvorilo u minus od 0,70 odsto, merenom indeksom S&P 500, odnosno pad od pola procenta kada je u pitanju indeks tehnoloških akcija, Nasdaq.

Izvor: FT, CNBC, Momentum