Predsednik Fed-a, Džerom Pauel, izrazio je u utorak zabrinutost pred Kongresom da bi predugo držanje previsokih kamatnih stopa moglo da ugrozi ekonomski rast.

Čelnik američke centralne banke rekao je da je ekonomija i dalje jaka, kao i tržište rada, uprkos izvesnom hlađenju u poslednje vreme. Pauel je naveo izvesno ublažavanje inflacije, za koju je rekao da kreatori monetarne politike ostaju odlučni da je svedu na target od dva odsto.

„Istovremeno, u svetlu napretka u smanjenju inflacije i hlađenju tržišta rada u poslednje dve godine, povišena inflacija nije jedini rizik sa kojim se suočavamo“, rekao je on u pripremljenom izlaganju, i dodao da bi „prekasno ili premalo smanjenje ograničenja monetarnih mera mogli neopravdano oslabiti ekonomsku aktivnost i zapošljavanje“.

Komentar se poklapa sa približavanjem godišnjice kada je Fed poslednji put podigao kamatne stope.
Stopa prekonoćnog zaduživanja Fed-a trenutno je u rasponu 5,25-5,50 odsto, što je najviši nivo u poslednje 23 godine i proizvod je 11 uzastopnih povećanja nakon što je inflacija dostigla najviši nivo od osamdesetih godina prošlog veka.

Tržišta očekuju da će Fed početi da snižava kamate u septembru i verovatno će uslediti smanjenje za još 25 baznih poena do kraja godine. Međutim, članovi Odbora su na zasedanju u junu projektovali samo jedno smanjenje u tekućoj godini.

Poslednjih dana, Pauel i ostali čelnici Fed-a su ukazali da su podaci o inflaciji donekle ohrabrujući nakon iznenadnog skoka na početku godine. Inflacija prema Fed-ovom ključnom indeksu troškova lične potrošnje bila je 2,6 odsto u maju nakon što je dostigla vrhunac iznad sedam procenata u junu 2022. godine.

Pauel je rekao da podaci ukazuju da „američka privreda nastavlja da raste solidnim tempom“, uprkos usporavanju rasta BDP-a. „Privatna domaća tražnja ostala je snažna, sa sporijim, ali i dalje solidnim povećanjem lične potrošnje“, zaključio je prvi čovek Fed-a.

Tržište akcija je pozitivno odgovorilo na Pauelove reči te je osvojilo nove rekordne vrednosti sa rastom indeksa u proseku od oko jedan odsto.

Izvor: CNBC, Momentum