Američka centralna banka, Fed, ponovo je zadržala ključnu kamatu nepromenjenu, u okolnostima rastuće privrede i jakog tržišta rada, ali i dalje prisutne visoke inflacije koja se nalazi iznad bančinog srednjoročnog targeta.

U više nego očekivanoj odluci, Fed je zadržao ključnu kamatu stopu u rasponu 5,25-5,50 odsto, gde se nalazi od jula. Ovo je bilo drugo zasedanje zaredom na kojem je ova centralna banka rešila da zadrži kamatu nakon 11 uzastopnih povećanja.

Čelnik Fed-a, Pauel, saopštio je da će „proces obaranja inflacije ispod nivoa od dva odsto da potraje“, naglasivši da bilo kakva odluka u vezi sa decemarskih zasedanjem nije doneta. Takođe, napomenuo je da Fed ne razmatra niti je uopšte bilo diskusije u vezi sa smanjivanjem kamata. Dodao je da je rizik oko toga da Fed uradi previše ili premalo mnogo više izbalansiran.

U saopštenju Fed-a navodi da je „ekonomska aktivnost porasla snažnim tempom u trećem tromesečju“, u poređenju sa septembarskom objavom u kojoj se navodi da je ekonomija rasla „solidnim tempom“. U saopštenju se takođe navodi da je porast zaposlenosti „ublažen od početka godine, ali da je i dalje snažan“.

Drugi mesec zaredom Fed je odlučio da ne povećava ključnu kamatu 

Izvor: CNBC

Američka privreda porasla je u trećem tromesečju godišnjom stopom od 4,9 odsto, dok je septembarski izveštaj sa tržišta rada pokazao 336 hiljada dodatih radnih mesta. Oba podatka su bila znatno iznad očekivanja tržišta. Pauel je naglasio da su „neophodni sporiji privredni rast i ublažavanje tržišta rada da se u potpunosti uspostavi cenovna stabilnost“.

Kada je reč o visokim prinosima na tržištu obveznica, Fed nema nameru da promeni pristup smanjivanja portfelja dužničkih hartija koje je nakupio tokom godina monetarnih intervencija. Fed trenutno smanjuje portfelj trezoraca i hipotekarnih hartija za 95 milijardi dolara mesečno, a Pauel je naglasio da je ova mera mali faktor koji utiče na rast prinosa.

Prinosi na američke 10-ogodišnje obveznice pali su juče više od četiri odsto na na oko 4,7 odsto, dok je tržište akcija skočilo preko jedan odsto, mereno indeksom S&P 500 odnosno 1,6 odsto kada je indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, u pitanju.

Izvor: CNBC, Momentum