Srbija razmatra mogućnost da ponovo preuzme većinsku kontrolu nad Naftnom industrijom Srbijom (NIS), svojom glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gazprom Neft-a, jer žuri da se zaštiti od uticaja sankcija Moskvi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za londonski Financial Times.

Kako navodi ovaj specijalizovani list, pozivajući se na tri izvora koji poznaju situaciju, nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo je kupovinu kontrolnog paketa NIS-a od većinskog vlasnika, ali su pregovori o prodaji zaustavljeni. MOL je odbio da komentariše ove navode.

Za sada, NIS može normalno da funkcioniše jer njegova rafinerija može da prerađuje naftu iz Iraka i drugih zemalja, ali i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama.

Vučić je rekao da Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, treba da razmotri „sve mogućnosti“, uključujući preuzimanje NIS-a i pronalaženje alternativnih puteva snabdevanja.

Dodao je da će biti veliki problem za državu ako bude dodatnih sankcija protiv kompanija u većinskom ruskom vlasništvu i da će država morati da obezbedi dovoljno nafte i gasa za građane. Dodao je: „Ako niko neće da radi sa NIS-om . . . onda ćemo delovati, ali to zasad nije slučaj.“

NIS je od 2009. godine u većinskom ruskom vlasništvu, a trenutno 50 odsto akcija poseduje Gazprom Neft, a 6,2 odsto Gazprom koji je ovaj udeo u maju preuzeo od Gazprom Neft-a kako bi se predupredio uticaj najavljenih sankcija EU na NIS.

Izvor: FT, Momentum