Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch Ratings snizila je danas najviši kreditni rejting američke vlade, što je potez koji je izazvao oštru reakciju američke administracije i iznenadio investitore, nakon što je uspešno rešena kriza gornje granice duga pre dva meseca.

Fitch je snizio rejting SAD na AA+ sa AAA, pozivajući se na fiskalno pogoršanje u naredne tri godine i dugo vođene pregovore o gornjoj granici duga koji ugrožavaju sposobnost vlade da izmiruje svoje obaveze.

Fitch je upozorio na mogućnost smanjenja rejtinga prvo u maju, a zatim je zadržao to mišljenje u junu nakon što je kriza gornje granice duga rešena, saopštivši da namerava da završi reviziju u trećem kvartalu ove godine.

Sa smanjenjem rejtinga, Fitch postaje druga najveća agencija za rejting nakon Standard & Poor’s-a koja je SAD oduzela trostruki A rejting.

„Po mišljenju Fitch-a, došlo je do kontinuiranog pogoršanja standarda upravljanja u poslednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, uprkos junskom dvopartijskom sporazumu o ukidanju limita duga do januara 2025. godine“, navodi se u saopštenju ove rejting agencije.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen nije se složila sa smanjenjem rejtinga Fitch-a, ocenivši ovu odluku „proizvoljnom i zasnovanom na zastarelim podacima“.

Bela kuća je imala sličan stav, rekavši da se „u potpunosti ne slaže sa ovom odlukom“.

Odluka Fitch-a donela je rasprodaju rizičnih vrsta imovine, pa indeksi akcija na otvaranju trgovanja beleže pad u proseku od oko jedan odsto.

Izvor: Reuters, Momentum