Američka Federalna trgovinska komisija (FTC) nastoji da blokira Microsoft-ovo preuzimanje Activision Blizzard-a vredno 69 milijardi dolara, navodeći da bi veza između proizvođača Xbox -a i popularnog proizvođača igarica štetila konkurenciji.

Komisija je glasala 3-1 za žalbu koja je podneta njenom internom sudu. Regulatori su rekli da bi Microsoft-ovo vlasništvo nad Activision-om moglo naštetiti drugim igračima na tržištu igrica vrednom 200 milijardi dolara ograničavanjem pristupa rivalskim kompanijama. Transakcija bi Microsoft pretvorila u treću po veličini kompaniju za igrice, posle kineskog Tencent-a i japanskog Soni-ja.

Zvaničnik FTC-a, koji je želeo da bude anoniman, rekao je da je FTC zabrinuta da bi Microsoft mogao uskratiti pristup, odložiti dostupnost ili smanjiti kvalitet najpopularnijih naslova Activision Blizzard-a namenjenih konkurentskim platformama. Ta zabrinutost se odnosi ne samo na konzole, već i na pretplatničke usluge i cloud Gaming, dva tržišta koja su još u razvoju, naveo je ovaj izvor.

Preuzimanje Activision-a je potencijalno najveća kupovina Microsoft-a i generalno jedno od 30 najvećih preuzimanja u istoriji. Transakcija bi Microsoft-u dala neke od najpopularnijih franšiza video igrica, kao što su Call of Duty i World of Warcraft.

FTC je zakazao svoje unutrašnje suđenje za 2. avgust 2023. godine, da bi se konačna odluka mogla očekivati početkom 2024. godine.

Microsoft i Activision ranije su saopštili da bi preuzimanje trebalo da bude završeno do 30. juna, do kraja tekuće fiskalne godine Microsoft-a. FTC bi onda morao da podnese odvojenu tužbu na saveznom sudu ako želi da Microsoft odloži sklapanje ugovora dok se suđenje ne završi.

I dok su brazilske antimonopolske vlasti odobrile preuzimanje u oktobru, regulatori drugih zemalja poput Velike Britanije i EU, takođe su iskazali zabrinutost i svoje odluke su najavili za sledeću godinu.

Izvor: Bloomberg, Momentum