Svega nekoliko dana ranije nakon obraćanja čelnika Fed-a, Pauela, pred Kongresom, tržište je uveliko kalkulisalo sa mogućim ubrzanjem ciklusa podizanja kamata, intezitetom od 50 baznih poena.

Ovo očekivanje bilo je bazirano na jakim makroekonomskim podacima, posebno sa tržišta rada, kako u vanredno jakom januaru, tako i u februarskim podacima objavljenim prošle sedmice koji nisu dali previše optimizma u vezi sa obaranjem inflacije.

Međutim, nakon bankrotstva nekolicine banaka, investitori su pohrlili ka sigurnim utočištima poput državnih hartija pa su kamate počele da beleže neočekivano kretanje. Prinosi na dvogodišnje trezorske obveznice padali su na današnjem trgovanju nadomak nivoa od četiri procenta, što je smanjenje od skoro 100 baznih poena u odnosu na četvrtak, 9. mart.

Dramatičan pad prinosa na 2-godišnje trezorce nakon bega investitora u sigurnost

Ove vanredne okolnosti na tržištu, drastično su promenile očekivanja u pogledu odluke Fed-a na narednom zasedanju, 22. marta. Verovatnoća da će kamata ostati na istom nivou skočila je na skoro 30 procenata, dok je istovetna promena sa prošlog zasedanja (rast od 25 baznih poena) dostigla verovatnoću od 70 procenata. Šanse da će Fed podići kamatu za 50 baznih poena pale su prema nuli u odnosu na verovatnoću od 40 procenata viđenu u petak.

Šta će odlučiti Fed, u velikoj meri će zavisiti od raspleta krize poverenja na bankarskom tržištu, ali i od sutrašnjeg izveštaja o inflaciji. Očekuje se da je februarska inflacija pala sa 6,4 na 6,0 odsto, i umerenije usporavanje bazne inflacije – sa 5,6 na 5,5 odsto.

Izvor: Axios, Momentum