Kina i Evropska unija (EU) dogovorile su se da počnu pregovore o planiranom uvođenju carina na e-vozila (EV) kineske proizvodnje koja se uvoze na evropsko tržište.

Evropska komisija (EK) je ranije ovog meseca saopštila da planira da uvede privremene carine na e-vozila proizvedena u Kini do 38,1 odsto, na već postojeće standardne carine od deset procenata.

Kako je EK tada navela, primena carina bi trebalo da otpočne do 4. jula.

Kineske vlasti su suzdržano reagovale na ovu vest, tek nagovestivši mogućnost recipročnih mera.

Kineski državni list Global Times objavio je u nedelju da Kina traži od EU da opozove odluku o uvođenju privremenih carina na kineska e-vozila, izrazivši spremnost na pregovore.

Dok razgovori nagoveštavaju mogućnost smirivanja ovog trgovinskog sukoba, SAD su u maju povećale carine na kineske automobile, sugerišući moguću koordinaciju Zapada u trgovinskom ratu sa Pekingom.

Iako poziva na razgovore, kineska administracija je takođe nagovestila da ima spremne uzvratne mere ako EU ne odstupi i da smatra da je Brisel u potpunosti odgovoran za eskalaciju tenzija.

Global Times, koji je prvi izvestio da Kina razmatra otvaranje antidampinške istrage o uvozu svinjskog mesa iz Evrope – što je ministarstvo trgovine potvrdilo prošle nedelje – takođe je nagovestio istragu protiv subvencija za evropske mlečne proizvode i carine na automobile sa velikom benzninskom kubikažom.

Kineske vlasti su negirale nagoveštaje o mogućim merama odmazde kroz komentare državnih medija i intervjue sa zvaničnicima iz industrije.

Akcije nemačkih proizvođača automobila oporavile su se na današnjem trgovanju između dva i tri procenta nakon što su proteklih nedelja beležile kontinuirani pad.

Izvor: Reuters, Momentum