Praznična trgovačka sedmica na Beogradskoj berzi nije donela previše uzbudjenja, ali jeste nastavak uzlaznog trenda koji traje od sredine aprila. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, porastao je 0,2 odsto na 905,8 poena, dok je ukupan promet iznosio 23,3 miliona dinara (0,2 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je skočila 1,9 odsto na 811 dinara uz promet od 5,6 miliona dinara. Očekuje se da bi do kraja maja kompanija trebalo da zakaže redovnu skupštinu akcionara sa predlogom na koji način će se raspodeliti rekordna dobit iz protekle godine. Akcionari se i dalje nadaju da bi ove godine kompanija mogla podeliti i više od tradicionalnih 25 odsto dobiti s obzirom na rekordne rezultate i izuzetno jaku finansijsku poziciju.

Velika očekivanja u pogledu raspodeli dobiti imaju i akcionari Impol Sevala (IMPL) koji je prošle sedmice stigao do nivoa od 6.100 dinara. Ova valjaonica aluminijuma i zvanično je objavila godišnje finansijske izveštaje koji su pokazali rekordan profit u istoriji kompanije od 2,8 milijardi dinara.

Prošle godine Impol Seval je akcionarima podelio polovinu ostvarene dobiti putem rekordne dividende od 623,9 dinara po akciji. Prošlogodišnji profit uvećan je 137 odsto, ali ostaje pitanje da li će tom stopom porasti i dividenda s obzirom na znatno lošiji poslovni ambijent sa kojim se suočila kompanija od druge polovine prošle godine.

Izvor: Momentum