Američke proizvođačke cene spustile su se u martu nakon što je došlo do korekcije u ceni goriva, ali su se pojavili i signali da se smanjuje i bazna inflacija proizvođačkih cena.

Ministarstvo rada je saopštilo da je indeks proizvođačkih cena u martu pao 0,5 odsto na mesečnom nivou, u odnosu na njegovu stagnaciju u februaru.

Na godišnjem nivou proizvođačke cene su porasle 2,7 odsto što je njihov najmanji rast još od januara 2021. godine, nakon što su u februaru rasle 4,9 odsto.

Ekonomisti okupljeni oko Reuters-a očekivali su nepromenjene proizvođačke cene na mesečnom nivou i rast od 3,0 odsto u odnosu na mart prošle godine.

Najveći deo pada indeksa proizvođačkih cena došao je usled korekcije cene energenata od 6,4 odsto, dok su cene hrane porasle 0,6 odsto nakon tri uzastopna meseca pada.

Isključujući hranu, energente i trgovačke usluge, proizvođačke cene su porasle 0,1 odsto, ispod očekivanja i neznatno slabije u odnosu na februarski rast od 0,2 odsto. Na godišnjem nivou, ovaj bazni indeks proizvođačkih cena porastao je 3,6 odsto, nakon rasta od 4,5 odsto u februaru.

Podaci o proizvođačkim cenama trebalo bi da ukažu da bi mogao da usledi dalji pad indeksa potrošačkih cena koji  je u martu porastao 0,1 odsto odnosno 5,0 odsto na godišnjem nivou.

Izvor: Reuters, Momentum