Januarska inflacija u SAD, mereno na osnovu veleprodajnih cena, ubrzala je više od očekivanja, pokazuje izveštaj američkog Ministarstva rada.

Indeks proizvođačkih cena porastao je u januaru 0,7 odsto na mesečnom nivou, što predstavlja najveći rast od juna. Nakon što je ovaj pokazatelj u decembru pao 0,2 odsto, konsenzus tržišta je bio rast na mesečnom nivou od 0,4 odsto.

Bazni indeks proizvođačkih cena, kojim nisu obuhvaćene hrana i energenti, porastao je 0,5 odsto u odnosu na očekivanu prognozu rasta od 0,3 odsto.

Ukupni indeks proizvođačkih cena na godišnjem nivou porastao je šest odsto u odnosu na njegov maksimum od 11,6 odsto zabeležen u martu 2022. godine.

Indeks proizvođačkih cena koincidira sa indeksom potrošačkih cena koji je ranije objavljen i pokazao rast od 0,5 odsto na mesečnom nivou. Oba ova podatka govore da iako je inflacija kontinuirano slabila prema kraju prošle godine, novu godinu je otpočela sa ubrzanjem.

Ekonomisti ocenjuju januarski rast inflacije kao rezultat sezonskih faktora, ali i takođe brzog usporavanja cena u proteklim mesecima. Prilično topla zima je delimično doprinela rastu cena, ali i cene goriva koje su takođe porasle tokom meseca.

Izveštaj o maloprodaji, objavljen juče, pokazao je da lična potrošnja raste u liniji sa inflacijom. Januarska maloprodaja dostigla je rast od tri procenta na mesečnom nivou odnosno 6,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Fed intezivno prati podatke o inflaciji i očekuje se da će na narednih nekoliko zasedanja ključnu kamatu, koja se sada nalazi na rasponu 4,50-4,75 odsto, podići na preko pet procenata.

Izvor: CNBC, Momentum