Inflacija u evrozoni u avgustu dostigla je rekordni nivo od 9,1 odsto, potvrdio je Eurostat, vođena visokim cenama energenata i hrane, uz veliku verovatnoću da se popne i na dvocifrene stope.

Inflacija ovog bloka 19 zemalja koje koriste evro kao valutu porasla je na mesečnom nivou 0,6 odsto odnosno 9,1 odsto na godišnjem, što je najviši nivo još od 1999. godine kada je i kreirana zajednička valuta.

Krajem avgusta, fleš procena Eurostat-a bila je da je mesečna inflacija 0,5 odsto, dok godišnji nivo od 9,1 odsto nije bio predmet revizije.

Eurostat je saopštio da je doprinos energenata u ovom godišnjem rastu 3,95 procentnih poena, dok su više cene hrane, alkohola i cigareta doprinele sa 2,25 procentnih poena.

Međutim, čak i kad se isključe volatilni energenti i neprerađena hrana, što je definicija Evropske centralne banke (ECB) za baznu inflaciju, cene su veće na godišnjem nivou za 5,5 odsto u odnosu na 5,1 odsto u julu.

ECB, koji cilja inflaciju na nivou od dva odsto, prošle nedelje je povećao kamate za rekordnih 75 baznih poena i najavio dalje povećanje, uprkos što se ovaj blok zemalja suočava sa recesijom i velikom energetskom krizom.

Izvor: Reuters, Momentum