Inflacija evrozone postigla je novi rekordni nivo ovog meseca što će verovatno voditi novom velikom povećanju kamata od strane Evropske centralne banke (ECB) naredne sedmice.

Rast potrošačkih cena u ovom ekonomskom i političkom bloku 19 zemalja koje koriste evro dostigao je u avgustu 9,1 odsto u odnosu na 8,9 odsto prethodnog meseca i iznad očekivanja od devet procenata.

Troškovi energije ostali su glavni faktor rastućih cena, ali je cena hrane takođe skočila dvocifrenom stopom dok su neenergetska industrijska dobra, koja su u fokusu ECB-a, registrovala rast od pet procenata.

Rastuće cene energenata i pre nego što je otpočela zimska sezona i ukidanje pojedinih subvencija u Nemačkoj ukazuju da je gotovo izvesno da će inflacija da premaši nivo od 10 procenata pre nego što dostigne vrh na kraju godine.

Ono što je još važnije, rast cena kada se izuzmu volatilni faktori poput hrane i energenata, nastavljen je još većim intezitetom, sugerišući da se inflacioni pritisak raširio kroz čitavu privredu. Bazna inflacija je porasla sa julskih 5,1 na 5,5 odsto, dok je rast korpe dobara kada se isključe još alkohol i cigarete iznosio 4,3 sa julskih 4,0 procenta.

Narednog četvrtka, 8. septembra, očekuje se da će ECB povećati ključnu kamatu visokom stopom nakon što je u julu kamata povećana za 50 baznih poena po prvi put u poslednjih 11 godina.

Izvor: Reuters, Momentum