Inflacija u evrozoni pala je u januaru na najniži nivo od maja prošle godine, pokazali su podaci objavljeni danas, pred sutrašnje očekivano novo povećanje kamata od strane Evropske centralne banke (ECB) od 50 baznih poena.

Fleš indeks potrošačkih cena koji objavljuje Eurostat dostigao je u januaru godišnju stopu od 8,5 odsto, u odnosu na decembarskih 9,2 odsto. Međutim, bazna inflacija, koja isključuje volatinije stavke poput hrane i energenata, ostala je nepromenjena na nivou od 5,2 odsto.

Ekonomisti okupljeni oko Reuters-a očekivali su inflaciju na nivou od devet procenata.

Uprkos padu inflacije, malo je verovatno da će zvaničnici ECB-a odustati od kontinuiranog povećavanja troškova zaduživanja usled povišenih nivoa bazne inflacije.

Inflacija u evrozoni pala je najniži nivo od maja 2022. godine

Izvor: FT, Eurostat

Tržište očekuje da će ECB na sutrašnjem zasedanju povećati depozitnu stopu za 50 baznih poena na 2,5 odsto. Ova stopa je porasla sa -0,5 odsto u junu, nakon što se ova centralna banka upustila u borbu sa rastućom inflacijom.

Inflacija beleži usporavanje u većini zapadnih privreda, uključujući SAD i Veliku Britaniju, reflektujući smanjivanje globalnih troškova energenata. Međutim, bazna inflacija i dalje ostaje velika briga za kreatore monetarne politike. Očekuje se da će Fed danas podići kamatu za 25 baznih poena, dok će sutra britanska centralna banka (BoE) verovatno povećati ključnu kamatu za 50 baznih poena.

Uporedo sa inflacijom, Eurostat je danas objavio podatke o nezaposlenosti u ovom ekonomskom i političkom bloku. Nezaposlenost je u decembru ostala nepromenjena, na 6,6 odsto, što je njen najniži nivo od početka merenja u 1995. godini.

Izvor: FT, Momentum